Hozzávalók:
6 evőkanál víz
1 evőkanál étkezési zselatin
1 evőkanál margarin
2 evőkanál méz
Porcukor amennyit felvesz kb. 1 kg.
A zselatint és a vizet gőz felett melegítjük míg a zselatin felolvad. Ha színes fondantot szeretnénk készíteni beszínezhetjük előre is, folyékony ételfestéket használva, de akkor amennyi festéket használunk annyival csökkentsük a víz mennyiségét.
Ha a zselatin felolvadt, hozzátesszük a mézet és a margarint.
Ha az egészet összeolvasztottuk akkor áttesszük az edényt egy hőálló felületre és mehet hozzá a porcukor kisebb adagokban. Átszitált porcukor is lehet, én nem szoktam szitálni, csak ne legyen nagy darabos. Az a legjobb aminek nem nagyok a szemcséi. Nekem a KORONÁS bevált.
Ameddig csak tudjuk dolgozzuk össze kanállal.Ha már végképp nem bírja a kezünk akkor tesszük ki és kézzel folytatjuk a gyúrást. Érdemes alá is tenni porcukrot egy nagyobb adagot mielőtt kiborítjuk.
Por vagy gél állagú festékkel utólag is színezhetünk. Nekem most fehérre volt szükségem.
Jó szorosan folpackba csomagoljuk. Pihentethetjük szobahőmérsékleten néhány órát de volt már,hogy azonnal felhasználtam úgy is jó volt. Ha nagyon előredolgozunk hűtőben is tárolhatjuk de tortaburkolás előtt pár órával vegyük ki kicsit átmelegedni (néha csalok mikrohullámúval) majd margarinos kézzel gyúrjuk át. Ezután jól megporcukrozott munkafelületen kinyújtjuk. A fondant alá általában körbekenjük a tortánkat vajkrémmel mert így formásabb is és valamire rá kell tapadnia a fondantnak. Ez lehet akár lekvár is vagy tortakrém ami nem tejes vagy tejszínes mert az feloldja a cukormasszánkat és szépen elkezd szétcsúszni torta.