Kedves barátnőm tanított a receptre és az elkészítésre személyesen! Köszönöm Szilvi! Tartozok neked ezzel a bejegyzéssel, nem felejtem el, hogy ki tanult először kitől! :)
Hozzávalók 4 db szép nagy pizzához:
1 kg liszt
3 dl tej
1-1,5 dl olaj
2 evőkanál só
1-2 teáskanál kristálycukor
1 db 50 g-os élesztő
Én most tönkölylisztet használtam.
Meglangyosítottam a tejet. Kb 1 dl-ben elmorzsoltam az élesztőt és megszórtam a cukorral. Míg az élesztő dolgozott addig a lisztet elkevertem a sóval. A keverőtál aljába tettem először csak az 1 dl olajat (később dagasztás közben hozzákerült még a 0,5 dl is) a megmaradt 2 dl tejet és erre következett a liszt amiben egy kis mélyedést készítettem elő a felfutott élesztőnek. Most a gép dolgozott helyettem. de nem tart sokáig kézzel sem. Dagasztás közben még adhatunk hozzá szükség szerint lisztet, langyos tejet esetleg egy kis vizet. Akkor a jó amikor már nem tapad az edény falához és a kezünkhöz, hanem jó kis gyúrható, nem túl kemény tésztánk van.
Megszórtam a tetejét liszttel és egy konyharuhával leterítve szobahőmérsékleten hagytam kelni 1 órát. Ilyen lett a végeredmény:
Lemértem a megkelt tésztámat (1700 g körül volt). Négyfelé osztva kb. 430 g-os részekre osztottam.
Egyet elkezdtem nyújtani a másik 3-at pedig letakarva a tűzhely tetejére tettem. (Langyos helyre)
Megpróbáljuk kerekre nyújtani és a széleket felsodorjuk. Kis gyakorlás kérdése de egy pár pizza után már pillanatok alatt menni fog. Forma nélkül sütöm de szeretem ha kerek is és van széle is.
Kicsit vastagabbra sodorjuk a széleket azért, hogy mire egy hirtelen mozdulattal átfordítva a másik oldalára belekerül a tepsibe még mindig maradjon széle. Szépen beleigazgatjuk, formázzuk, minél kerekebb legyen. Itt-ott még sodrunk fel vagy éppen engedünk belőle.
Ízlés szerint "díszítjük". Előmelegített 200 fokos sütőben bátran süthetjük alul-felül. Légkeverés nélkül.
Paradicsomszósz:
1 pici fej vöröshagyma
3-4 cikk fokhagyma
pici cukor
oregano
bazsalikom
só
bors
A vöröshagymát megdinszteljük, hozzátesszük az összetört vagy felkockázott fokhagymát, paradicsomot, sót, borsot, cukrot. Sűrűre főzzük. Oreganot és bazsalikomot csak a főzés vége felé tesszük bele.
Gyors, egyszerű és tudjuk miből van. Finoooommmmm!!!!!