Nyár óta tartogatom ezt a receptet, akkor hoztam össze egy ilyen kis egyszerű tortát.
Valami hagyományos, régi idők ízeit idéző desszertet szerettem volna. Persze torta formájában. :) Találtam is hozzá nagymamám régi receptjei között egy mézes piskótát. Ezt és a sajátomat felhasználva "gyúrtam össze" egy harmadikat. Nagyon egyszerűen házi lekvárral vagy dzsemmel tölthetjük. Én meggyet használtam. Végül jöhet a kedvencem a tojáshabos díszítés! :)
Piskóta hozzávalói:
24 cm-es kerek tortaformához
7 db tojás "M"
300 g liszt
150 g kristálycukor
150 g méz
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
8 g mézeskalácsfűszer
Bekapcsoljuk a sütőt. 180 fokra állítjuk.
Az tojásokat a kristálycukorral 10-15 percig verjük robotgéppel magas fokozaton. Közben hozzácsurgatjuk a 150 g folyékony mézet.
A lisztbe belekeverjük a sót, szódabikarbónát, fűszert.
A robotgépet alacsonyabb fokozatra állítva apránként hozzá adagoljuk a lisztes keveréket a felvert tojáshoz.
Ezután a tortaformánk aljába méretre vágott sütőpapírt teszünk. (Csak az aljába.) Beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig (tűpróbáig) sütjük. Alul, felül légkeverés nélkül.
Gázsütőben kicsit tovább tart, közepes lángon. Ha kihűlt a piskótánk háromfelé vágjuk és megtöltjük ízlés szerint lekvárral.
Jöhet a habocska:
4 db tojásfehérjét kemény habbá verünk. Kis adagokban 160 g kristálycukrot adunk hozzá.Fényesedésig verjük. Ezzel "kenjük körbe" a tortánkat. A tetejére kis halmokat tehetünk kanállal vagy ha időnk és kedvünk engedi habzsákból kinyomva kis habcsókokkal díszíthetjük. Ha ezzel is megvagyunk mehet vissza a forró sütőbe, ezúttal 220 fokon ( gázsütőnket most egy kicsit nagyobb lángra vegyük mint az előbb) néhány percre. Ha a habunk szépen megpirult készen is vagyunk. Jó évágyat!